Voorkeursbeleid medicatie van uw zorgverzekeraar

Home/Uncategorized/Voorkeursbeleid medicatie van uw zorgverzekeraar

Voorkeursbeleid medicatie van uw zorgverzekeraar

U zult waarschijnlijk gemerkt hebben dat er in veel gevallen geen vrije keuze is met betrekking tot het merk medicijnen dat u ontvangt. Uw zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met bepaalde fabrikanten, waardoor wij verplicht zijn u de merken van desbetreffende fabrikanten te leveren. Dit wordt het voorkeursbeleid of preferentiebeleid genoemd.

Waarom dit voorkeursbeleid?

De fabrikant die het geneesmiddel als eerste op de markt brengt, blijft dit middel ook vaak verkopen als het patent op desbetreffend geneesmiddel verlopen is. Vaak komen er dan ook betaalbare varianten met dezelfde werkzame stof (generieke medicijnen) op de markt. Zodra het patent op een medicijn verlopen is, mogen andere fabrikanten het middel namelijk ook maken. Hierdoor ontstaat concurrentie en door de marktwerking gaat de prijs van medicijnen dan fors omlaag. Alle medicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeeld op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Het doel van dit alles is om de zorgkosten te verlagen, zodat er meer geld overblijft voor andere behandelingen.

Wat betekend dit voorkeursbeleid voor u?

In het verleden was u vrij te kiezen welk merk medicijnen u wilde; de zorgverzekeraar was hier niet streng in en alle merken werden over het algemeen vergoed. De vrijheid om te kiezen is helaas verdwenen. Op het moment dat we de term ‘medische noodzaak’ op het recept zetten, werd het vaak toch vergoed. Maar de regels m.b.t. de ‘medische noodzaak’  zijn aangescherpt. We moeten verplicht onderbouwen dat het voorkeursmiddel voor u niet geschikt is. Een allergie voor een hulpstof die in het medicijn zit is daarvan een duidelijk voorbeeld. Een bijwerking of uw wens is helaas geen reden voor ‘medische noodzaak’.

U merkt dat de medicijnen die u geleverd krijgt er soms anders uitzien. Het gaat echter altijd om dezelfde werkzame stof. Het kan per maand verschillen welk merk medicijnen wij moeten afleveren. Een voordeel voor u is , dat de voorkeursmedicijnen in veel gevallen niet meetellen voor uw eigen risico. (echter de apotheektoeslag wel).

Wat als ik toch het originele merk medicijnen wil? 

Ook wij hebben moeite met al deze verplichte regelingen. Toch zullen wij aan de eisen van de zorgverzekeraars moeten voldoen. We moeten u vragen het alternatieve geneesmiddel te gebruiken. Mocht u desondanks het originele middel willen gebruiken of vrij zijn zelf het merk te kiezen dan zijn wij genoodzaakt u de rekening hiervan te geven. Deze kunt u dan vervolgens zelf betalen en daarna indienen bij uw zorgverzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar zult u dan een deel of het gehele bedrag terugkrijgen.

Wij hopen op uw begrip,

Met vriendelijke groet,

team Huisartsenpraktijk Oud-Alblas

zie ook www.apotheek.nl onder “medicijnprijzen en vergoedingen”

februari 9th, 2019|