Senioren gezonder door goede voeding

Home/Uncategorized/Senioren gezonder door goede voeding

Senioren gezonder door goede voeding

Heeft het op je 70-ste nog zin gezond te eten en te leven?

Het antwoord is een volmondig   JA. Ook bij senioren!
Het blijkt dat 70-plussers met een gezonde leefstijl 65% minder kans hebben op sterfte dan leeftijdgenoten die minder gezond leven en voelen zich gezonder. Een gezonde leefstijl houdt in: niet roken, regelmatig bewegen en dan liefst wat krachttraining, matig alcoholgebruik en een voeding rijk aan onverzadigde plantaardige vetten (oliën). Met deze 4 punten kunnen 70+ers een winst van 2 extra levensjaren behalen.

Drie terreinen zijn voor de gezondheid van extra belang: botgezondheid, cognitief functioneren en spierkracht en -massa.

Om bot breuken te voorkomen is een voldoende vitamine D inname van essentieel belang: 20 ug of 800 IE per dag. Dit komt ook de spierkracht ten goede. Voedingsbronnen zijn: vette vis, ei, lever, zuivel en vlees.

Ook het cognitief minder gaan functioneren is een langzaam voortschrijdend proces ( 1% van de 65+ers en 40% van de 90+ers ). Hier gaat het met name om vitamine B12 en Foliumzuur. Voedingsbronnen zijn: vlees, vis en zuivel. Is er een verminderde opname van vit B12? Dan zijn maandelijkse injecties met vit B12 veel effectiever.

Om de spierkracht en spiermassa op peil te houden is het dagelijks voldoende bewegen belangrijk evenals een voldoende inname van eiwit. Hiermee wordt de spiercel gevoed zodat er een naast de continue afbraak ook voldoende  opbouw kan plaatsvinden. Tevens is bewegen nodig om de botten sterk en kalkrijk te houden.

Het systeem voeden en belasten is het systeem onderhouden!                                                                                                                                                  Ons lichaam voeden en gebruiken is behoud van functioneren!

Botten hebben druk nodig om calcium in te bouwen, terwijl spieren inspanning nodig hebben om op kracht te blijven; zo ook de hersenen die puzzels en geheugentraining nodig hebben om scherp te blijven. Hiernaast is uiteraard de juiste voeding om opbouw van de weefsels te laten plaatsvinden nodig.

januari 17th, 2015|